Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Mälestise tunnus

Eesti iseseisvuse eest langenute mälestuseks püstitatud mälestusmärk, mis ühtlasi kannab endas mälestust taasiseseisvumisajal toimunud ühiskondlikest protsessidest.

Kirjeldus

Sammas on endise täpne koopia. Mustast graniidist valmistatud sokliga obelisk on paigaldatud kolmeastmelisele alusele. Obeliski ülaosas on marmorist Vabadusristi kujutis. Sokli esiküljel on tekst: „ 1918-1920 AASTAL / VABADUSSÕJAS / LANGENUILE / TÄNULIK KODAVERE / KIHELKOND” ja selle all marmorist ristatud mõõgad tammepärja taustal. Sokli ülejäänud kolmel küljel on 30 Vabadussõjas langenud sõduri nimed.

Ajalugu

Mälestussamba ideekavand on A. Starkopfilt ja töö tegijaks oli kiviraiuja A. Pärn. Sammas avati 31.augustil 1924.
1940.a. oktoobris sammas lõhuti. Mälestussammas pandi uuesti kokku ja taasavamine oli 28. septembril 1941. Teistkordselt purustati sammas juba lõhkeainega 1950.a.
Mälestussammas taasavati 27.augustil 1989.

Kaitsevööndi ulatus

Ühine kaitsevöönd järgmiste mälestistega: asulakoht reg nr 9257, Kodavere kirik reg nr 93950, Kodavere kalmistu reg nr 5838, II Maailmasõjas hukkunute ühishaud reg nr 5839.