Mälestise nimi Vääna linnuse varemed, 19.saj.

Menetleja: Harjumaa nõunik, Heli Tomps

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Ehitiste liigid, Rajatis, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Esindusliku barokkansambli pargimiljööd ilmestava omapärase pargirajatise erandlik ja väheesinev näide.

Mälestise kirjeldus

Paekivist neogooti varemed meenutavad ehituselt keskaegset linnust. Neogooti portaaliga esimene korrus, kus asuvad ka keldritaolised ruumid.

Mälestise ajalugu

Tegu on kunstlinnuse varemetega, pärit 19. saj. algusest, rajatud eelkõige pargi ehteks. Koduloolaste hulgas on levinud arusaam, et linnus on kunagi kuulunud Padise kloostrile, mis ei vasta aga tõele. Pikemalt põhjendab keskaegse dateerimise alusetust V. Raam oma kaastöös "Harju rajooni ajaloo- ja kultuurimälestised".

Kaitsevööndi ulatus

Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole kaitsevööndit kehtestatud on mälestise kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.