Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Menetleja: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Mälestise tunnus

Eesti isesisvuse poolt võidelnud langenutele püstitatud mälestussammas, mis ühtlasi kannab mälestust taasisesisvumise ajast toimunud protsessist.

Mälestise kirjeldus

Palamuse kalmistul asuv mälestussammas on endise samba täpne koopia. Kolmeastmelisele alusele on asetatud sokliga obelisk. See on valmistatud hallikaspruunist graniidist. Obeliski esikülje ülaosas on Vabadusristi kujutis ja sokliosal on tekst" 1918 - 1920 AASTA /VABADUSSÕJA KANGELASI MÄLESTAB TÄNULIK PALAMUSE KIHELKOND/. Teksti all on tammeokstega ümbritsetud mõõk. Kummalgil küljel on Vabadussõjas langenute (32) nimed. Sammas lõhuti 1952.aastal. Sammas taasavati 1994.aastal kui taasavamisest oli möödunud 70 aastat.

Endine mälestussammas avati 29.mail 1924.aastal.
Mälestussamba taasavamine toimus 29.mail 1994.aastal.