Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Paikkonna tähtsaima ajaloosündmuse tähis.

Kirjeldus

Hallist graniidist valmistatud monument kujutab endast kolmnurkse põhiplaaniga, kolmeastmelisele alusele paigaldatud, sokliga sammast, mille ülemine ots moodustab kolmeastmelise trepi. Samba otsas on pronksist valmistatud inglise kiiver, mõõk ja padrunitasku. Esiküljel tekst: JÄRVA-MADISE KIHELKOND OMA LANGENUILE 1914- 1920. selle all soklil on pronkspärg kuue lilleõiega. Samba parempoolsel küljel, ülal on pronksist Vabadusristi kujutis ja selle all tekst: VABADUSSÕJAS 1918- 1920 LANGENUD. Vasakpoolsel küljel on üleval Georgi rist ja tekst: MAAILMASÕJAS LANGENUD.
Monumendi taastas skulptor Jaak Sarap.

Ajalugu

Monument avati 23. juunil 1929.a. Autor on V. Mellik(Melnik). Pühitses Järva- Madise koguduse õpetaja A. Wiikmann. Kivi leiti Seidla külast. Kivitöö tegid vennad Veeberid.
1950.a. monument hävitati.
Taasavati 23. juunil 1989.a.