Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Menetleja: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Tiit Schvede

Mälestise tunnus

Eesti iseseisvuse eest langenutele püstitatud mälestusmärk, mis ühtlasi kannab endas mälestust taasiseseisvumisajal toimunud ühiskondlikest protsessidest.

Mälestise kirjeldus

Monumendi autor oli J.Raudsepp. Soome graniidist aluse valmistas arhitekt K.Lüüs. Pronksist figuurid valmistas J.Raudsepp. Mälestussammas kujutas kaheastmelisel alusel neljale ümarsambale asetatud suurt graniitblokki, millel asus pronksist sõduritegrupp. Samba esiküljel oli reljeefne, poleeritud pinnaga Vabadusristi kujutis ja tekst:" 1918-1920/ EESTI VABADUSSÕJAS/ LANGENUD KANGELASTE/ MÄLESTUSEKS- TÄNULIK/KOERU KIHELKOND. Ümarsammaste vahele jäävas nishis oli reljeefne mõõk pärjaga.
Monument taastati samal kujul.

Mälestise ajalugu

Monument avati 5.augustil 1934.a. Monument lõhuti aastatel 1941 ja 1947. Mälestussammas taasavati 23.veebruaril 1998.a.

Vaata kaarti.