Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik, Mirjam Abel

Mälestise tunnus

Eesti iseseisvuse eest langenute mälestuseks püstitatud mälestusmärk, mis ühtlasi kannab endas mälestust taasiseseisvuse ajal toimunud ühiskondlikest protsessidest.

Mälestise kirjeldus

Mälestussammas kujutab endast kaheastmelisele alusele paigaldatud, sokliga, tornitaolist, mustast graniidist valmistatud obeliski, mille tipus on ladina rist. Poleertud pindadele on süvistatud tekstid. Esiküljel on Vabadussõja daatumid "1918-1920" , selle all Vabadusristi kujutis ja pühendus: "MÄLESTUSEKS / KODUMAA / KAITSJAILE" , parempoolsel küljel: RAHU / JÄTAN / MINA / TEILE /JOH.14.27" , tagumisel küljel: "1914-1918" ja "AU LANGENUILE" ja vasakpoolsel küljel: "PÜSTITATUD /KÜMNENDAMAL / RAHUAASTAL / HALJALA / KOGUDUS". Mälestussamba sokli esiküljel on tekst: "EESTI WABADUSSÕJAS LANGENUD" järgnes 28 nime. Ülejäänud külgedele on kantud Esimeses maailmasõjas langenute nimed. Parempoolsel küljel on tekst: "SUURES", järgneb 22 nime, tagaküljel "ILMASÕJAS" ja 34 nime ja vasakpoolsel "LANGENUD" ning 22 nime.(M. Strauss, Vabadussõja mälestusmärgid. Kunda 2002)

Mälestise ajalugu

Haljala Mälestussammas avati 7. septembril 1930. Samba eeskujuks on võetud Kuusalu mälestussamba kavand. 1945. a sügisel tulid kalmistule valla täitevkomitee esimees ja partorg koos nõukogude armee sõduritega ja õhkisid samba. Tükid kaevati maa sisse. Samba alus jäi terveks ja kohalik hauakaevaja pani õhkimisest säilinud väiksemad tükid alusele. Mälestussamba taastamise initsiaatoriks oli Haljala Muinsuskaitse Selts. Kuna sammas oli põhjalikult kannatada saanud, otsustati valmistada uus. Uue samba kivimatejal toodi Karjalast. Mälestussammas taasavati 24.veebruaril 1989. Mälestussammas on endise täpne koopia. Endisest sambast on uue samba külge paigaldatud nn. obeliski müts. Samba tagumisele küljele on aluse külge kinnitatud graniittahvel tekstiga:"Purustatud 1945/ taastatud 24.II 1989".(M. Strauss, Vabadussõja mälestusmärgid.Kunda 2002)

Kaitsevööndi ulatus

3. Vabadussõja mälestussambale (reg. nr. 27123) ei määrata eraldi kaitsevööndit, kuna mälestis asub Haljala kalmistul (reg. nr. 5760), mis on mälestisena kaitse all.