Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik- maastikuarhitekt, Raili Uustalu

Eesti ajaloo ühiskondlikke ja poliitilisi sündmusi teadvustav sümbol.

Mälestise kirjeldus

Mälestussammas kujutab kaheastmelisel neljakandilisel betoonalusel seisvat valget betoonristi. Risti alaosa on ümbritsetud põllukividega. Alusele on kinnitatud graniittahvel tekstiga: "Mälestuseks / Eesti wabaduse sõja ajal / surnud sõduritele / 1918-1920" (M. Strauss, Vabadussõja mälestusmärgid. Kunda 2002)

Mälestise ajalugu

Mälestussammas avati 15. juulil 1923. a. ja lõhuti 1960. a. Mälestussamba taastamismõtte algatajad olid Richard Kilm, Gustav Vermer, ja Vabadussõja veteran Konstantin Roots. Sammas taastati kohapealt leitud tükide ja vanade fotode järgi. Samba pidulik avamine toimus 23. juunil 1998. a. Kunda linna 60. aastapäeva tähistamise raames. Mälestussammas on taastatud koopiana. Erinevuseks on sammast ümbritsev raudkett.(M. Strauss, Vabadussõja mälestusmärgid. Kunda 2002)