Mälestise nimi Vabadussõja Rägavere lahingu mälestussammas

Menetleja: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anu Kivirüüt

Eesti ajaloo ühiskondlikke ja poliitilisi sündmusi teadvustav sümbol.

Mälestise kirjeldus

Sammas koosneb ilusatest raudkividest laotud alusele asetatud, suurest , poolitatud ja poleeritud esiküljega tumedast graniitkivist. Esiküljel on Vabadusristi kujutis ja selle all tekst: "15. XII. 1918. / RÄGAVERE/ LAHINGUS LANGENUILE / 1918.-1919./ EESTI / VABADUSSÕJAS./Puhake rahus, te surm oli vabaduse hind. / Jäädav te mälestus meile,/ Vanule, noortele ja kõigile neile,/ Kelledel kallis on kodumaa ./ Rägavere seltsk. org./ VIII 1931. Alusel on originaalsambast pärit poleeritud pinnaga kivitükk, millele on kantud tekst: "Hävitatud: /1940 a. ja 1944 a. / Taastatud: /13. IX 1942 ja 1.VII 1989 a." (M.Strauss,Vabadussõja mälestusmärgid. Kunda 2002)

Mälestise ajalugu

Mõte jädvustada Rägavere lahingu sündmusi kuulub tollasele Rägavere kooli juhatajale Aleksander Mikkalile.Samba püstitamisele aitasid agaralt kaasa ka kohalikud talumehed, kes tõid samba tarvis igaüks kolm ilusat, oma maalt valitud põllukivi. Mälestussamba avamine toimus 13.septembril 1931. a. Sammas purustati 1940. a. Tekstiga kivi õnnestus maha matta. 1942. a. sammas taastati ja avati pidulikult 13. septembril 1942.a. Ent lõplikult purustasid selle 1944. a sõjaväelased. 1988. a augustis otsustasid Rägavere kooli vilistlased samba taastada. Mälestussamba teine taasavamine toimus 1. juulil 1989.a. Sammas on taastatud koopiana. Alusel on originaalsambast pärit kivitükk, millele on kantud tekst: "Hävitatud:/ 1940 a. ja 1944 a. /taastatud:/ 13.IX 1942 ja 1. VII 1989. (M.Strauss, Vabadussõja mälestusmärgid. Kunda 2002)