Mälestise nimi Vääna mõisa triiphoone aednikumajaga, 19. saj

Märksõna(13)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Aednikumaja, Kõrvalhoone, Kasvuhoone, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Aednikumaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ainulaadse barokkansamblisse kuuluva majandushoone gabariidid.

Kirjeldus

Romantiline neogooti stiilis ehitis paikneb peahoonest põhjas, oli üle esiväljaku ja nn pimepargi härrastemajast jälgitav. Triiphoone keskse osa moodustas frontooniga ja teravkaarsete akendega aednikumaja, külgi flankeerisid samasugused, kuid väheldasemad tiibehitised. Praeguseks on triiphoonest säilinud põhjapoolne paemüür, milles loetavad kunagiste küttekollete ja kasvuhoone kandekonstruktsiooni pesade asukohad. Paekivist ja krohvitud aednikumaja W-seinal on jälgitav ka triiphoone kaldseina markeeringujoon. Uue vahelae ehitamisega on teravkaarsed aknad ümber ehitatud (loetavad), seinamaalingud (geomeetrilised, must-sinised) kinni kaetud. I korrusel leidub paeplaatide detaile. Veelgi hilisem on plokkidest juurdeehitus aednikumaja idaküljel.

Ajalugu

Vääna mõisa triiphoone koos aednikumajaga ehitati 19. saj., mil mõisa omanikeks v. Stackelbergid. Peale II maailmasõda kohandatud elamuks.