Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Menetleja: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Kersti Siim

Mälestise kirjeldus

Sammas on eelmise peaaegu täpne koopia. Kolmeastmelisele graniitalusele on lisandunud neljas – betoonist. Lisaks on plaatidest kolmeastmeline trepistik samba ees. Obeliski ülemine ots on prismadest kombineeritud rist. Pealmine ristikujuline ots ja tekstid sambal on poleeritud. Samba ülaosas olnud pronksplaadi asemel seisab praegu mustast graniidist tahvel sama motiiviga – kujutatud on langenud sõduri omakseid, kes haual lilli korrastavad. Selle all on tekst „1918 – 1920 / EESTI ISESEISVUSE / EEST LANGENUILE / TÄNULIK ANTSLA JA / ÜMBRUSKOND”. Tagumisel küljel on Vabadusristi kujutis ja selle all tekst: „LANGESID / VABADUSE EEST / ANTSLA ALEVIST JA / V-ANTSLA VALLAST”, järgnevad 20 langenud nimed, „UUE-ANTSLA VALLAST:” ja 3 nime ning „URVASTE VALLAST:” ja 3 nime ning „VAABINA V:” ja 3 nime.

Mälestussamba kavandi tegi J. Raudsepp ja kivitöö tegi A. Pärn. Sammas avati 27.septembril 1925.
Sammas lõhuti augustis 1945. Suuremad tükid kaevati maasse ja väiksemad visati kaevu.
Mälestussammas taasavati 22.juunil 1993.

Kaitsevööndi ulatus

Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole eraldi kaitsevööndit kehtestatud on vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 mälestise kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist arvates.