Mälestise nimi Vabadussõja Munamäe lahingu mälestussammas

Menetleja: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Mirja Ots

Mälestise kirjeldus

Maakividest alusele on paigaldatud betoonist sokliga obelisk. Esiküljel on graniittahvlid Vabadusristi kujutisega ja tekstiga: „SIIN VÕITLES / VABADUSSÕJAS / 1.RATSA POLK / 19 20/03 19” (tahvlil on 20/03 murru kujul) (20.03.1919).

Mälestise ajalugu

Sammas on püstitatud otsustavama ja kriitilisema 20.märtsil 1919 toimunud Munamäe lahingu mälestuseks, kus 1. ratsapolk võitles läti punaste küttide ja kursantide vastu.
Mälestussamba avamine oli 7.augustil 1932.
14.juunil 1941.a. sammas lõhuti. Kivid maeti tervelt liiva sisse. 14.juunil 1942 toimus taasavamine. 1944.a. sügisel hävitati sammas taas.
Mälestussamba teine taasavamine toimus 7. augustil 1988.

Kaitsevööndi ulatus

Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole eraldi kaitsevööndit kehtestatud on vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 mälestise kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist arvates.