Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Kirjeldus

Sammas on taastatud koopiana. Läänemaa langenute mälestussammas kujutab dolomiitkantkivist rustika stiilis ehitatud obeliski, mille esiküljel üleval reljeefis on valvekorras seisva sõduri kuju. Sellest allpool asub suur kivitahvel, kuhu on raiutud tekst: „ISAMAA ILU HOIELDES / WAENLASE WASTU WÕI- / DELDES, WARISESID…”, järgnevad 158 (endisel sambal oli neid 201 või 204) ohvitseri ning sõduri nimed, mille järg on samba tagaküljel ja lõppes tekstiga: „1918 – 1920 / WABADUSSÕJAS WARISENUILE / TÄNULIK HAAPSALU LINN JA / LÄÄNE MAAKOND”.

Ajalugu

Sammas telliti V. Melnikult (Mellik). Avamine oli 9. novembril 1924. Mälestussammas õhiti augustis 1940 (teistel andmetel 19. juunil 1941). Monument taasavati 27. novembril 1994.

Asub Haapsalu vanalinna muinsuskaitsealal, eraldi kaitsevööndit ei määrata.

Kirjandus

Kivinuk, Aleks. Haapsalu Vabadussõja mälestussamba lugu. - Vana-Läänemaa ajaloo radadel II. Lihula 2014, lk 113-123.