Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Menetleja: Läänemaa nõunik, Kalli Pets

Mälestise kirjeldus

Kolmeastmelisele alusele paigaldatud kombineeritud sokliga obelisk, mille ülemine ots kujutab risti. Samba ülaosas reljeefne vabadusristi kujutis ja selle all tekst: LANGENUILE/ VÕITLUSES/ VABADUSE/ EEST/ 1918-1920, külgedel: NENDE/ PIINA/ PIGISTUSED..., ISAMAA/ ILU/ HOIELDES ja taga: EESTIMAA, JÄÄ VABAKS SA... Samba jalamile on paigaldatud 7 pruunist graniidist tahvlit tekstidega: VABADUSSÕJAS LANGESID ja 26 nime, II MAAILMASÕJA OHVRID LIHULA VALLAST ja 71 nime, kaks tahvlit TERRORI OHVRID LIHULA VALLAST 1941-1951 67 ja 66 nimega, TERRORI OHVRID KIRBLA VALLAST 1945-1951 ja 83 nime, TEISE MAAILMASÕJA OHVRID KARUSE VALLAST ja 69 nime ja TERRORI OHVRID KARUSE VALLAST 1941-1953 ja 70 nime.

Mälestise ajalugu

Kavandi looja Richard Hammer-Vasard. Valmistati punasest graniidist, hallist graniidist ristiga keskel. Nurgakivi paigaldati 19.05.1935, sammas avati 04.08.1935. Mälestussammas õhati septembris 1947. Uus sammas (endise koopia, lisatud kivitahvlid samba jalamile) avati 23, juunil 1993.

Kaitsevööndit ei kehtestata, asub Lihula vanima asustuse muinsuskaitsealal.

Asub Lihula vanima asustuse muinsuskaitsealal.