Mälestise nimi Vabadussõja Orava lahingu mälestussammas

Menetleja: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Mälestise kirjeldus

Samba kivimaterjal ja nimetahvel on originaalid. Mälestussammas kujutab endast kaheastmelisele alusele laotud maakividest tüvipüramiidi. Esiküljele on kinnitatud must graniittahvel tekstiga: „Langenuid vabadussõjas / 1918 – 1920”, järgnevad 10 nime, „Terrori ohvreid”, 8 nime, „Ilmasõjas / 1914 – 1918” ja 10 nime. Lõpetuseks: „Mälestab Orava vald / 15. VII 1934 – 3. IX 1933”. Samba tipus on Vabadusristi kujutis.

Mälestise ajalugu

Kunstniku A. Laigo kavandi järgi valmistas samba ehitusmeister S. Põvvat. Sammas avati 15. juulil 1934.
Samba lõhkumine 1941.a. piirdus nimetahvli lõhkumisega. Monumendi lõplik hävitamine toimus 31. augustil 1945. Samba tahvel ja kivid kaevati samasse maa sisse.
18.märtsil 1989 leiti nimetahvel ja enamus samba kive.
Sammas taasavati 15. juulil 1989.