Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Menetleja: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Mälestise kirjeldus

Mälestussammas on originaal. Samba aluskivid on uued. Sammas kujutab endast kolmele trepiastmele paigaldatud, pruunist graniidist, sokliga obeliski. Obeliski esikülje ülaosas on süvareljeefis ladina rist ja obeliski keskkohas Vabadusristi kujutis. Soklile on raiutud tekst: „Wabaduse eest langenuile / 1918.-1920. / Räpina kihelkond.” Sokli paremal küljel on tekst: „Wabadussõjas langenud:”, järgnevad 25 nime. Vasakul küljel: „Haiguste ja wägiwalla ohwrid:”, järgnevad 12 nime. Tekst tagaküljel: „Teadmata kadunud:” ja 11 nime. Tekstid ja nimed on kullatud.

Mälestussammas asub Räpina kiriku ja järve vahel Ausamba pargis.

Mälestise ajalugu

Kavandi tegi Hugo Tooding. Töö teostajaks oli P. G. J. Kirotask. Mälestussammas avati 26.juunil 1927.
Sammas lõhuti 27.augustil 1945 ja osad maeti maha.
23.veebruaril 1989.a. leiti sambatükid. Mälestussammas taasavati 24.juunil 1989.