Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Kirjeldus

Hallist graniidist valmistatud tüvipüramiid on paigaldatud kaheastmelisele alusele. Tipus ahenev kolmeastmeline lõpetus. Küljel õõnsused. Esikülje orvas, mustast graniidist poleeritud tahvlil on Vabadusristi kujutis ja tekst:” MÄLESTUS LANGENUD / VABADUSVÕITLEJATELE / JÄRVAKANDIST” ja selle all 21 langenu nimed, all paremas nurgas, väikselt “RIH. VASARD 1930”.
Mälestussammas on eelmise koopia. Endisest sambast on pärit nimetahvel. Asukoht algsest 15 ida pool.

Ajalugu

Mälestussamba avamine toimus 22. juunil 1930.2,5 m kõrguse samba valmistas kujur Richard Hammer (Vasard) oma kavandi järgi. Sammas asus Purku algkooli põhjapoolses otsas
Samba esimene lõhkumine toimus septembris 1940. Tükid veeti Muusika mäele, nimetahvel aga Kuusiku lennuvälja juurde saviauku. Saksa okupatsiooni ajal otsisid kohalikud noored samba tükid üles ja 1942. a toimus samba taasavamine.
Lõplikult lõhuti sammas 1950. aastal.
Samba pidulik taasavamine toimus 24. juunil 1989.