Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Menetleja: Saaremaa nõunik, Keidi Saks

Mälestise kirjeldus

Maakivist mälestussamba aluse külge on kinnitatud originaalsed pronksplaadid langenute nimedega. Monumendi keskse osa, Eesti sõduri pronkfiguuri taastas fotode alusel skulptor M. Varik.

Mälestussammas asub Kuressaare kesklinnas Lossi tänava ääres.

Mälestise ajalugu

Algse mälestussamba autor oli eesti monumentaalkunsti klassik professor Amandus Adamson. Haavatud Eesti sõdurit kujutav figuur valati pronksi 1927. aastal Itaalias. Mäestussamba avamine toimus 29. juulil 1928.
Mäestussammas lõhati kohalike boševistlike võimumeeste ja punaarmeelaste poolt 18. juunil 1941. See taastati esimest korda samal kohal 1941. aastal. Teistkordselt lammutati mälestussammas 1945. aastal.
Vabadussõja mälestussammas taastati 1989.-1990. aastatel sellel kohal asunud algse monumendi eeskujul.