Mälestise nimi Aleksander III mälestussammas

Tähelepanuvääne kultuuriväärtuslik väikevorm.

Kirjeldus

Tänaseni säilinud samba nn vasalemma marmorist põhiosa. Algsel kujul kolme kullatud kupliga monument oli valmistatud vene-bütsantsi stiilis. Esiküljes olevas süvendis oli metallist reljeef, mille ees oli latern. Sellest allpool seletava kirjaga tahvel. Mälestussammast lõhuti 1917.a. revolutsiooni käigus, hiljem hooldauseta.
2006. aastal alustatud restaureerimistöödega.

Ajalugu

Ausamba avamise päevaks oli kuulutatud 30. september 1895, sisse õnnistati aga 25. jaanuaril 1896.a. Paigutati tollase piirivalvekordoni lähedusse (hoone hävis 1944).

Kaitsevööndi piirid näidatud KKT juurde lisatud skeemil.

Meedia

Lääne Elu 17.03.2014, Urmas Lauri ja Kaire Reiljani artikkel "Vene spordiühing tahab taastada tsaari mälestussamba Pullapääl"

Eesti Päevaleht 18.03. 2014, Kadri Irbuse artikkel "Vene aktivistid soovivad taastada Aleksander III uhke mälestusmärgi Pullapääl"

Lääne Elu 18.03.2014, Urmas Lauri artikkel "Jaanus Karilaid: Aleksander III mälestussamba taastamisse tuleb suhtuda võimalikult kultuurilooliselt"

Lääne Elu 18.03.2014, Andrus Karnau artikkel "Juhtkiri: Vene keisri ausambast"