Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Mälestise tunnus

Vabadussõjas Eesti iseseisvuse eest langenute mälestuseks püstitatud mälestusmärk, mis ühtlasi kannab endas mälestust taasiseseisvumisajal toimunud ühiskondlikest protsessidest.
Mälestise moodustab trepistik, risttahukas ja sellel paiknev üleelusuuruses Kalevipoja kuju (taastatud A. Adamsoni skulptuuri koopia, skulptor E. Väli 2003).

Kirjeldus

4,5 meetri kõrgune mõõgale toetuv Kalevipoja kuju on asetatud 3.2 meetri kõrgusele postamendile. Postamendi esiküljel on aastaarvud „1918 1920”.

Tartu „Kalevipoja” aluseks oli A. Adamsoni kavand. Samba avamine toimus 17.septembril 1933.
Mälestussammas sai sõjas kannatada ja pärast sõda raiuti soklilt aastaarvud välja. 28. (mõningatel andmetel) 29.aprillil 1948 mälestussammas lammutati.
Mälestussammas taasavati 23.juunil 2003.