Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Mälestusmärgi moodustab ümarpetikuga müüri taustal ja graniitalusel (1934, A. Eller ja A. Matteus)üksteist kaelustava mehe ja naise figuurid (1998, skulptor Mati Karmin "Kalev ja Linda").

Mälestise kirjeldus

Sammas kujutab endast ümarpetikuga müüri taustal ja graniitalusel üksteist kaelustavat sõdurit ja ema.

Mälestise ajalugu

Langenud kangelaste mälestuse jäädvustamiseks mõeldud monumendi algse kavandi lõi A. Adamson ning oli algselt plaanitud koos Tartu „Kalevipojaga” (reg.nr. 27168). Mälestussamba avamine Pauluse kalmistu vabadusvõitlejate ühiskalmul toimus 11.novembril 1934.
Tõenäoliselt 1950.a. kõrvaldati sambalt pronkskujud ja aastaarvud.
Ajavahemikul aprill 1988 – august 1990 kinnitati ümarpetikusse väike hall graniittahvel Vabadusristi kujutisega tammelehtede vahel ja tekstiga: „ANNO MCMXVIII – MCMXX”. Mälestusmärk taasavati 23.juunil 1998. Pronkskuju ei taastatud endisel kujul ning uue kuju autor on M.Karmin.

Kaitsevööndi ulatus

Lisa 1 mälestise asukoha skeem. Kuna mälestis asub kalmistul, siis mälestisele eraldi kaitsevööndit ei määrata (alus Muinsuskaitseseadus § 25 lg 6).