Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Mälestise kirjeldus

Taastatud sammas on üldvaates sarnane esmasega. Mälestussammas kujutab kaheastmelisel (endisel oli kolm) alusel olevat, kahejärgulise sokliga obeliski muudetud ülaosaga, mis moodustas endisel kolmeastmelise trepi. Obeliski esikülje ülasosas on tekst: „AU /LANGENUILE”, selle all on reljeefne Vabadusristi kujutis ja Vabadussõja daatumid „1918-1920”. Sokli esiküljel on tekst: „EESTI WABADUSSÕJAS / LANGENUD KODUKAITSJATELE / TÄNULIK TAAGEPERA WALD”, järgnevad 8 nime.

Mälestise ajalugu

Mälestussamba valmistas Tõrva kiviraidur Richard Tooming oma kavandi järgi. Sammas avati 2. septembril 1934.
Mälestussammas lõhuti oktoobris 1940. a.
Aastaid hiljem toodi kiviraidur Elmar Klingi juurde tahukas langenute nimedega. Ta võttis hiljem ühendust kohalikega ja temalt telliti ka siis monumendi kiviraiumistööd. Sammas taasavati 12. mail 1990.