Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Mälestise kirjeldus

Sammas on eelmise täpne koopia. Mälestussammas kujutab endast mitmeastmelisele alusele paigaldatud, hallist graniidist valmistatud, sokli ja simsiga risttahukat. Samba esiküljel on reljeefne Vabadusristi kujutis ja selle all tekst: „AU / LANGENUILE / 1919 – 1920”. Samba tagumisel küljel on 25 langenu nimed.

Mälestise ajalugu

Mälestussamba projekti valmistas maainsener Georg Saar, ettevõtjaks sai Jaan Kõiv ja kiviraidur oli Jaan Nõlvand. Sammas avati 23.juunil 1936.
Sammas lükati ümber 1941.a. Saksa okupatsiooni ajal, 12.juulil 1942 sammas taasavati. 10.detsembril 1944 õhiti sammas lõplikult, samba tükid vedelesid 1982.aastani, kuni need võssa lükati. Samba alus ja trepistik säilis.
Kivid muretses ja töötles Silver Visnapuu. Mälestussammas avati 23.juunil 1992.