Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Monument on eelmise koopia. Mälestussamba obelisk on originaal.
Kolmeastmelisele treppalusele on paigaldatud sokliga obelisk, mille tipp on samuti kolmeastmeline. Obeliski esikülje ülaossa on kinnitatud pronksist valmistatud Vabadusristi kujutis. Sellest allpool on reljeefne tekst: „AU / LANGENUILE / VABADUSVÕITLUSE / KANGELASI / MÄLESTAB / OTEPÄÄ KIHELKOND”. Sokkel on valatud ja graniitplaatidega kaetud. Sokli esiküljel on pronksreljeefis tammepärg ja mõõk. Külgedel on 37 Otepää kihelkonnast pärit Vabadussõjas langenute nimed (endisel oli 54).
Samba tagumisel küljel on uue samba projekteerija „R. UNT”i nimi. Sambast mõni meeter eemal on endise samba tükile kinnitatud pronkstahvel kirjaga: „AVATI 10.VI 1928 / LÕHUTI VI 1950 / TAASAVATI / 17.VII 1989”.

Mälestise ajalugu

Kavandi tegi V. Melnik (Mellik) ja samba valmistas kiviraidur Peeter Veeber. Sammas avati 10.juunil 1928.
Sammas lõhuti 17.juunil 1950 ja osad maeti samasse.
3.augustil 1988.a. leiti samba obelisk. Uue samba projekteeris R. Unt. Mälestussamba taasavamine toimus 15. juulil 1989.