Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Menetleja: Viljandimaa nõunik, Anne Kivi

Mälestise kirjeldus

Ligi 5 meetri kõrgune sammas kujutas endast neljaastmelisele treppalusele asetatud sokliga obeliski. Materjaliks oli kasutatud punakaspruuni graniiti. Obeliski esikülje ülaosas oli sisseraiutud Vabadusristi kujutis, selle all Vabadussõja daatumid: „1918 / 1920” ja loorberipärg. Soklil oli tekst: „MÄLESTUS JÄÄDAV / ON TEILE / VENDA EI UNUSTA / VEND! / HALLISTE KIHELKOND”. Samba vasakpoolsel küljel oli tekst: „VABADUSSÕJAS LANGENUD:” ja 23 langenu nimed ja parempoolsel küljel 25 nime.
Praegune sammas on esialgse samba täpne koopia. Eelmisest sambast on kasutatud sokli seda osa, mis oli lõhkamisel terveks jäänud. Teine pool, hallist graniidist valmistatud, on uus. Sokli tagumisel küljel on tekst: „AVATI 1933 / PURUSTATI 1945 / TAASAVATI 1991”. Samba juurde viiva tee äärde on kahele poole pandud endise samba tükid.

Kujur on M. Saks. Avati 29.oktoobril 1933.
Sammas õhiti 1945.a. sügisel, tükid kaevati samasse maa sisse.
Sammas taasavati esimest korda 24.juunil 1991. Ehitustöö tegid Halliste kiriku ehitajad A. Libeki juhtimisel. Rahapuudusel jäi sammas esialgu ilma obeliskita. Obelisk valmistati Viljandi kiviraiumistöökojas ja lõplikult valminuna taasavati sammas 17.augustil 1996