Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Menetleja: Viljandimaa nõunik, Anne Kivi

Mälestise kirjeldus

Hallist graniidist mälestussamba ülemine ots on kumeraks raiutud. Obeliski ülaosas kumeruse all on reljeefne tekst "Au Langenuile", mille all rist kahe palmioksa keskel.Järgnevalt on hauakivi kujutisel 2 ristatud mõõka ja Vabadussõja aastaarvud "1918-1920" ja tekst "Wabaduse sõjas langenuid/ kangelasi mälestab Kolga-/ Jaani Ew.-Luth.usu kogudus". Järgnevad 17 sõduri nimed.
Vabadussõjas langenute mälestussammas taasavati kirikuaia lõunaküljel 28.mail 1989.a. Sammas on endise koopia, kuid pisut kitsam. Aluskivi esiküljele on lisatud graniittahvel tekstiga: "Püstitatud 16.VII 1925/ Purustatud 19.VI 1941/ Taastatud 28.V 1989" Uue samba jalamile sobitati vana samba tükid, mis on ajalooliste sündmuste tunnistajad.

Mälestise ajalugu

Mälestussamba avamine toimus 16.augustil 1925.a. Sammas asus kiriku ees. 3,6 m kõrgune hallist graniidist valmistatud mälestussammas oli 2-osaline sokliga obelisk, mille ülemine ots oli kumeraks raiutud. Obeliski ülaosas kumeruse all oli reljeefne tekst "Au Langenuile", mille all rist kahe palmioksa keskel.Järgnevalt oli hauakivi kujutisel 2 ristatud mõõka ja Vabadussõja aastaarvud "1918-1920" ja tekst "Wabaduse sõjas langenuid/ kangelasi mälestab Kolga-/ Jaani Ew.-Luth.usu kogudus". Järgnesid 17 sõduri nimed.
Mälestussammas purustati 19.juunil 1941 kohalike kommunistlike tegelaste poolt.Tükid kaevati samas maasse.