Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Menetleja: Viljandimaa nõunik, Anne Kivi

Mälestise kirjeldus

Praeguse samba kivialus ja sellel olevad tekstid on originaali täpne koopia. Pronkssõduri asemel on graniidist valmistatud Vabadusristi kujutis. Sammas kujutab endast 2,5 m kõrgust, alusele paigaldatud, neljaosalist, tumepunasest graniidist poleeritud obeliski. Aluse esikülje kõige ülemisel plokil on tekst: „EESTIMAA SU MEHE MEEL / POLE MITTE SURNUD VEEL”. Järgmisel on Vabadusristi kujutis ja tekst: „LANGENUILE / VÕITLUSES VABADUSE EEST / 1918-1920”. Tagumisel küljel on tekst: „NENDE PIINA PIGISTUSED / KOSTKU MEILE KUSTUMATA”. Kahel ülejäänud küljel on pronkstahvlid nimedega, kokku 54 nime. Nimetahvlid on originaalid.

Mälestise ajalugu

Pilistvere kihelkonna Vabadussõjas Langenutele pühendatud mälestussamba kavandi valmistas kujur A.Eller. Sammas avati 26.juulil 1931.
Sammas monteeriti lahti 19.08.1941 ja viidi Viljandisse. Pronksist valatud püssi hoidev eesti sõdur sulatati arvatavasti üles nõukogulaste poolt. 12.juulil 1942 avati sammas ilma sõdurita. Lõplikult lõhuti sammas 1945.a. sügisel.
Mälestussamba teine taasavamine toimus 28.juulil 1991. Samba joonis on Lembit Lõhmuselt ja pronkssõdurit asendav Vabadusristi kujutise joonis I.Remmelilt.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Kultuurimälestiseks tunnistamine, kultuurimälestiseks olemise lõpetamine ja kaitsevööndite määramine" Kultuuriministri käskkiri 29. juuni 2006 nr 215 (RTL, 07.07.2006, 53, 980)