Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Inspektor: Viljandimaa nõunik, Anne Kivi

Mälestise kirjeldus

Mälestussamba autor on kujur Amandus Adamson. Mälestussammas kujutab endast nelinurkset tõusvat kivitreppi, mille keskele on asetatud sarkofaagikujuline postament. Kivitrepi igas nurgas on graniidist väljaraiutud kerad. Samba esiküljel on tekst:"Lembit/ + 1217/ 1918-1920" Paremal küljel on sisseraiutud tekst:"EESTIMAA, SU MEHEMEEL,/POLE MITTE SURNUD VEEL!" vasakul küljel on tekst " NENDE MURE MULJUTUSED,/NENDE PIINA PIGISTUSED,/ KOSTKU MEILE KUSTUMATA!" ja tagaküljel on tekst:"EESTI/ VABADUSE EEST VÕITLEJAILE,/ KANGELASTELE,/ SUURE-JAANI KIHELKOND" Samba pronksfiguur kujutab endast surmavalt haavatud Lembitut, kelle tõstetud käsi mõõgaga kutsub võitlusele.

Mälestise ajalugu

Samba avamine toimus 24.juunil 1926.a. Suure-Jaani mälestussammas on pühendatud Vabadussõjas langenud Suure-Jaani kihelkonnast pärit sõjameestele ja muinasaja kuulsaimale väepealikule Lembitule. 19.juunil 1941.a. purustati sammas kohalike kommunistlike tegelaste poolt. Lembitu kuju viidi ühte täitevkomitee kuuri. 18.juunil 1942.a. pandi kuju oma algsele asukohale. Mälestussamba lõplik lõhkumine toimus 30. novembril 1950.a. Pronkskuju õnnestus päästa ja viidi Viljandi Koduloomuuseumi.
Lembitu kujust tegid koopia ja modelleerisid puuduva käe kujurid Matti Varik ja Edgar Viies ARS-Monumentaalis. 23.juunil 1990.a. toimus Suure-Jaani Vabadussõjas langenute mälestussamba taasavamine. Originaalkuju asub Suure-Jaani vallamajas.