Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Inspektor: Viljandimaa nõunik, Anne Kivi

Mälestise kirjeldus

Taastatud sammas on originaali koopia, kus on muudetud mõned väiksemad detailid. Samba kõrgus on 5 m. Kaheastmelisele alusele on paigaldatud nelinurkne graniidist tahukas, mille otsas on lippu ja kolme leopardiga kilpi hoidva pronksist sõduri kuju. Postamendil on reljeefsed kirjad. Esiküljel vabadussõja daatumid: „1918 – 1920”, vasakul küljel: „VABADUSSÕJAS LANGENULE / TARVASTU KIHELKOND” ja paremal küljel: „KAITSE OMA KODU RADA / SIIS KESTAB VABA EESTI IGAVEST”. 1996.a murti mõõk ära.

Samba kavandi valmistas kujur August Vomm. Sammas avati 23.juunil 1937.
18.juunil 1941 tõmmati sõdurikuju sambalt maha. Aluskivid kaevati samas maa sisse ja pronkskuju viidi Viljandisse. Saksa okupatsiooni ajal toodi kuju tagasi ja sammas avati 12.juulil 1942. Sammas hävitati lõplikult 1948.a. kevadel.
Sammas taasavati 24.juunil 1990. Uue sõduri kuju modelleeris kujur A. Ennet.