Mälestise nimi Vabadussõjas hukkunute matmispaik mälestussambaga

Menetleja: Viljandi Linnavalitsus, Monika Vestman

Mälestise tunnus

Eesti iseseisvuse eest langenute matmispaik ja nende mälestuseks püstitatud mälestusmärk, mis ühtlasi kannab endas mälestust taasiseseisvumisajal toimunud ühiskondlikest protsessidest

Kirjeldus

Kalmistu taastati fotode ja alusvundamentide järgi. Matusepaik on piiratud kolmest küljest Saaremaa marmorist barjääriga. Matusepaiga keskkohas on samast materjalist ristküliku kujuline kõrge tahvel, mille otsas asetseb Vabadusristi kujutis. Tahvlil on tekst: „1918 – 1920 / VABA EESTI / EEST”. Selle ette jääb kaks rida langenute haudu dolomiidist ristidega, millel on langenu nimi ning sünni- ja surmadaatum.

Ajalugu

19.septembril 1926 avati Sakalamaa Vabadussõjas langenute mälestussammas. Ühiskalmistu esmaavamine toimus 6.augustil 1933. Kalmistu rekonstrueeriti kujuri Roman Espenberg´i (Haavamägi) juhendamisel. 11. septembril 1945 lasti õhku kalmistu keskne monument. Hiljem peksti puruks ka hauatahvlid ja kalmistut ümbritsev piire ning veeti asemele mullakiht.
Taastamistööde juhiks oli Toomas Saluveer. 19.juunil 1991 taaspüstitati ühiskalmistu keskne monument ja kalmistu taasavamine toimus 15.septembril 1991.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 on kaitsevööndiks 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates

AADRESS: Viljandi linnas asuv Vabadussõjas hukkunute matmispaik
OBJEKT: Vabadussõjas hukkunute matmispaiga piirde rajamine graniidist detailidega koos tugimüüri ehitusega.
OMANIK: Viljandi linn
TELLIJA: Viljandi linn
VILJANDI LINN, VABADUSSÕJAS HUKKUNUTE MATMISPAIGA UUENDAMISE 2. ETAPI TÖÖDE ARUANNE

Tööde teostamine kuupäevaliselt al. 09 oktoober 2012.
1. 09.10- demonteeriti vana barjääri dolomiitdetailid ning alustati kaitsemüüri saalungi ehitusega.
2. 10.10- kaitsemüüri armeerimine koos vajalike töödega.
3. 11.10- uue kaitsemüüri betoonvalu koos vana kaitsemüüri korrastamisega (vasakul pool keskset monumenti).
4. 12.10- saalungi eemaldamine koos utiliseerimisega.
5. 17.10- uute graniidist- Kuru hall, lihvitud- barjääridetailide vastuvõtmine ning vanade dolomiitdetailide utiliseerimine.
6. 18.10-19.10- uute graniitdetailide asendus.
7. 20.10- barjääri vundamendi tasandusvalu koos barjääri detailide katmisega kivikaitsega.