Mälestise nimi Pärnu rannakohvik,Ranna pst. 3
Ehitisregistri ehitis Rannahoone (103016179)

Määrused ja käskkirjad(2)

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 01.07.2003 käskkiri nr. 20-A Kuupäev: 01.07.2003
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri 14. aprilli 2004. a käskkiri nr 74 (RTL 2004, 46, 799) Kuupäev: 14.04.2004

Menetleja: Pärnu LV muinsuskaitse peaspetsialist, Liina Hansen

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Silmapaistev funktsionalismi näide.Hoone on oma ehitusmahu ja asendiplaanilise paigutusega olnud aluseks selle piirkonna linnaruumi kujunemisel, olles Pärnule oluline linnaehitusajaloo seisukohalt.

Hoone asub Rannapargi ja liivaranna piiril fassaadiga merele.
Suurte vitriin- (I korrus) ja ümarakendega (II korrus) kohvikuga liitusid seenrõdu, terrassid ja katusealune vabaõhukohvik, mis kokku mahutasid 1200 inimest. Peale saali paiknesid rannakohvikus veel lugemis- ja mänguruumid, teenijaskonna toad ja majahoidja korter. Raudbetoonkonstruktsioonid olid nähtavale jäetud, samuti rõhutati ehitusmaterjalide ehedust (krohvimata tellis, rakisejälgedega betoon, läbipaistva värvikihiga puit). Interjööris segunesid atraktiivselt funktsionalismi, rahvusliku stiili (nn talutuba) ja klassika kujunduselemendid (hävinud). Kohvikuga liitus ühekorruseline riietuskabiinide ja rannapaviljonide osa, hoonet ilmestas elegantne vaatetorn (hävinud). Rannakohviku juures oli tegemist ka tundliku plaažimaastiku kujundamisega - seenrõdu, keerdtrepp, sammaskäigud, kaarjad trepistikud kogu kompleksi ees liivapiiril organiseerisid hoonevälist ruumi. Arhitektuur moodustas koos lamamistoolide, päikesevarjude ning kirjute supeltrikoodega huvitava rannamaastiku.
1962. a ehitati kohviku merepoolsed rõdud kinni. maapoolsele küljele ehitati juurde laia karniisiga puidust suvesöökla (arh. A. Orm). 1970. a ehitati uus rannahooneosa (arh. J. Jaama).
Alates 1992. a rekonstrueerimisel: lammutati maapoolne juurdeehitis, osaliselt taastati rõdud ja lisati idaküljele varasema arhitektuuriga arvestav banketisaal (arh. I. Klammer),

Hoone on projekteerinud arhitekt Olev Siinmaa 1938.a ja ehitatud 1939.a

Mälestise kaitsevööndiks on kinnistute Ranna pst. 3 ja Ranna pst. 3a piirid.