Mälestise nimi Hoone Kroonuaia tn 76, 1880

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 01.07.2003 käskkiri nr. 20-A Kuupäev: 01.07.2003
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri 12. detsember 2003. a käskkiri 196 (RTL 2003, 128, 2087) Kuupäev: 19.12.2003

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Nimetatud hoone omab ajaloolist ja arhitektuurilist väärtust 19. sajandi lõpul rajatud tööstuse- ja kontorihoonena. Hoonel on hästi säilinud tänavapoolne historitsistlik tellisfassaad, katusekuju, algupärased vahelae- ja katuse puitkonstruktsioonid, üksikuid interjööridetaile, sh üks hästi säilinud puidust tahveluks originaalsuluste ja messinglingiga 1. korrusel, siseuste piirdeliistud jms. Pööningul säilinud algupäraste aknaraamide osi.

Kirjeldus

See on 19. sajandile tüüpiline historitsistlik tellishoone, mis otsaviiluga orienteeritud Emajõele. Lakooniline historitsistliku liigendusega tellisfassaad paistab silma kvaliteetse müürsepatöö poolest. Hoone arhitektuur on tagasihoidlik. Hoone on rahuldavas seisundis. Hooviküljel on hilisemaid juurdeehitusi, hoovil hoonega samaaegselt ehitatud ühekorruseline abihoone.

Ehitusmeister Friedrich Hübbe poolt 1880. aastail rajatud tööstuse- ja kontorihoone.