Mälestise nimi Ärihoone fassaadid Tartus, Riia t. 15B, 1939
Ehitisregistri ehitis Äri- ja büroohoone (104038898)

Inspektor: Tartu Linnavalitsus, Egle Tamm

Mälestise tunnus

Terrasiitkrohviga viimistletud uusklassitsistliku detailikujundusega fassaad on 1930. aastate II poole esindustraditsionalismi iseloomulik näide.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on viiekorruselise Riia maantee ja Pepleri tänava nurgal asuva elu- ja ärihoonega. Hoone fassaad on uusklassitsistlikus laadis - akende vahel kulgevad korintose kapiteelidega liseenid, akende all on nelinurksed kassetid, fassaadipindu katab esinduslik terrasiitkrohv. Alumisele korrusele olid planeeritud suurte vitriinakendega äriruumid, ülemistele korrustele korterid. Maja hoovikülg oli kujundatud funktsionalistlikus stiilis. Hoone sissepääsud on mõlemal tänavaäärsel fassaadil ning ka hoone nurgaosas.

Mälestise ajalugu

Viiekorruseline nurgamaja ehitati 1939. a. Tartu linnaarhitekti Arnold Matteuse 1938.a. projekti järgi. Maja hooviküljelt on hilisemal ajal eemaldatud algsed plaatrõdud. 1940-50ndatel aastatel asusid hoones Nõukogude Liidu repressiivorganid - NKVD/KGB ja eeluurimisvangla. Praegusel ajal on hoone kasutusel äri,- kontori -ja elupindadena.