Mälestise nimi Antependium (brokaat, brokaat- ja kuldbrokaattikand)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Kunst, Objekt, Tekstiil, Kirikutekstiil.

Mälestise tunnus

Antependium on Eesti luteri kiriku kontekstis harvaesinevalt luksuslik (brokaat) kultuuriloolise väärtusega liturgiline tarbeese, mis moodustab osa enne II maailmasõda kasutatud kirikutekstiilide kogust.

1944.a viidi Rootsi ja tagastati 2002.a aprillis Rootsi Ajaloomuuseumi poolt

Materjal: kuldbrokaat, tekstiil, brokaatlõng.
Tehnika: tikand.
Dateering: 19. sajand
Mõõtmed: 93 x 97 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Antependium on valmistatud sissekootud brokaatlõngaga pleegitamata linase värvi kangast, tikitud brokaatlõngadega. Ese on ligikaudu ruudu kujuline; keskel õmblus. Antependiumi keskmes on kuldbrokaadiga tikitud kiirte vihus kreeka risti modifikatsioon. Antependiumi pinna jagab ruudustikuks diagonaalidena kulgev meandermuster. Ruutude keskmes on suure ristiga analoogne väike rist. Antependiumi allossa on õmmeldud ringide ja malta risti motiividega kant. Antependiumi vanust on raske dateerida, kõige varasemaks valmistusajaks võib olla 19. saj. I pool, kuid tõenäoliselt on ese valmistatud siiski 19. saj. II poolel või 20. saj. algul. Tõenäoliselt pole ese valmistatud Eestis. Koostas: Egle Tamm, kunstiajaloolane