Mälestise nimi Jõelähtme postijaama aidahoone, 19.saj.

Menetleja: Praktikant, Johanna Toom

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Postijaamakompleks, Kõrvalhoone, Ait, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Jõelähtme postijaama aidahoone on riikliku postiajaloo mälestusmärk.

Jõelähtme aidahoone on väikesemahuline viilkatusega paekivihoone. Hoone üldseisukord on rahuldav.
Aidal on eterniitkatus. Harjalaud on lahtine, mõnes lõigus esineb läbisadu. Vihmaveesüsteemi ei ole. Paekivist seinad on viimistletud krohviga, kuid krohv on kohati irdunud, eriti seinapindade alumistes osades. Esineb lokaalseid pragusid. Vundament on vajunud. Hoone esiküljel on kaks valgmikuga kalasabamustris värvitud puitust. Hoonel on väikesed ruudujaotusega puitaknad, otsaviilus on väike pööninguaken. Avade ümbrused on paekivist kaarjalt laotud.

Katusekonstruktsioonid on rahuldavas korras. Vahelagi on amortiseerunud, osa laudu on mädanenud, hoone keskosas vahelagi puudub. Aidal on muldpõrand.
Hoonet ei kasutata.

Mälestise ajalugu

1775. aasta seadusega loodi Tsaari- Venemaal riiklikud postiametid. Postiameti üheks tähtsaks ülesandeks reisijate veol posthobustega oli postimajade ehitamine, mis pidi kindlustama reisijatele öömaja. Selliste majade ehitamine algas Peeter III valitsusajal. 18.sajandil ehitati postijaamu puidust, 19.sajandil põhiliselt kivist.
Postijaamade asukohad olid 19.sajandi alguseks kujunenud kohtkindlaks, vahemaad oli 20...30 kilomeetrit. 19. sajandi alguses ehitatud postijaamad olid mõjutatud 1806. ja 1819. aastal kehtestatud tüüpprojektide kasutamise seadusest. Jõelähtme postijaam ja kõrvalhooned, sealhulgas aidahoone, on ehitatud 19.sajandi esimese veerandi lõpus.

Kaitsevöönd on menetlemisel.