Mälestise nimi Jõelähtme maanteesild, 19.saj.

Ehitised, Ehitiste liigid, Rajatis, Sild, Maanteesild, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ajalooline Tallinn-Peterburi postimaantee rajatis.

Kirjeldus

Algselt nelja, käesoleval ajal kolmeavaline paerinnatisega paekivisild. Sillal on omapärased proportsioonid, silla keskel on sõidutee laius tavapärane, kuid otstes tugevasti laienev. Sild on keskelt 4,95 meetrit, otstes 10 ja 10,65 meetrit lai. Kogupikkus 63 meetrit, võlvavad on 4,4+2x5,5+4,4 meetrit. Pikitõus kuni 1:15. Ühel küljel kuhikjad, teravdatud ninadega jäämurdjad.

Jõelähtme sild asub vanal Tallinn-Narva maanteel Jõelähtme jõel, endise hobupostijaama lähedal.

Ajalugu

Ehitusaeg on teadmata, oletatavasti ehitati 1820.aastate algul Tallinn-Peterburi postimaanteele Jõelähtme hobupostijaama lähedale üle samanimelise jõe. 1831 nimistus mainiti silda remonti vajavana. 1857...1860.aasta ülevaatusel oli sild korras. Ulatuslikud remonditööd olid 1927-1928. aastal, mil osa rinnatismüüre oli puudu, võlvikannad, jäämurdjad ja tugiseinad varisemas või osalt varisenud. Müüriosad, jäämurdjad, kontraforsid ja võlvikannad uuendati betoneerimise teel, parapetid laoti paest. Töö läks maksma 8378 krooni. Teises maailmasõjas purustati sild osaliselt, kuid taastati endisel kujul 1944. Kuna Jõelähtme jõgi on jäänud veevasemaks, siis on silda ühe ava võrra lühendatud.