Mälestise nimi Hoone Pärnus Esplanaadi tn 6
Ehitisregistri ehitis 4-krt.elamu (103014968)

Määrused ja käskkirjad(2)

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 29.03.2004 käskkiri nr. 13 Kuupäev: 29.03.2004
"Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kaitsevööndi kehtestamine" Kultuuriministri 07. juuli 2004. a käskkiri nr. 131 (RTL 2004, 97, 1555) Kuupäev: 07.07.2004

Menetleja: Pärnu LV muinsuskaitse peaspetsialist, Liina Hansen

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Tegemist on Pärnu eeslinnale tüüpilise 19. sajandi elamuga.

Mälestise kirjeldus

Oma klassitsistlikus kujunduses järgib hoone veel 18. sajandi eeslinna rõhtpalkelamu tüüpi: madal, poolkelpkatusega hoone; täissümmeetrilise põhiplaani keskmeks oli mantelkorsten-köök; õueküljel oli laudadest juurdeehitise tuulekoda ja käimla. Väljast on maja kaetud püstise poola laudisega, kuue klaasiga akendel olid luugid ja puitlõikekonsoolidega ehisraamistus.
Säilinud on algne kitsa valgmikuga välisuks, mida omistatakse Fincki töökojale. Katus oli algselt laudadest, 19. sajandi lõpust S-kividest, 1912 ehitati SW-küljele veranda, laiendati õuepoolset väljaehitist ning katusekorrust.
1960. aastate remondis suurendati aknaid (kuni 1,55), suleti üks uks, lammutati osa ahjudest ning ehitati uusi, pandi kitsastest laudadest vooder, katusele eterniit.

Mälestise ajalugu

Elamu Esplanaadi 6 rajati pärast Pärnu kustutamist kindlustuste nimekirjast (1835) glassii välisservale, kavandatava Esplanaadi tänava S-küljele.

50 meetrit mälestise väliskontuurist.

Mälestise kaitsevööndiks on kinnistu Esplanaadi 6 piirid (62510:023:3030)