Mälestise nimi Hoone koos terrassiga Tartus Jaama tn 10

Määrused ja käskkirjad(2)

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 30.03.2004 käskkiri nr. 12 Kuupäev: 30.03.2004
"Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kaitsevööndi kehtestamine" Kultuuriministri 07. juuli 2004. a käskkiri nr. 131 (RTL 2004, 97, 1555) Kuupäev: 07.07.2004

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

Mälestise tunnus

20.sajandi alguse Tartu arhitektuuri ja arhitekt Robert Pohlmanni loomingu väljapaistev näide. Hästi säilinud krundi maastikulisi iseärasusi arvestav juugendlik hoonemaht ja fassaadikujunduse elemendid, sh. fassaadide krohvviimistlus ja avade vormistus, algupärased avatäited ja välisuks, trepid, terrass, tugimüürid, säilinud algupärased ehituskonstruktsioonid, sh. tellisvõlvid ja sillused, vahelaed, vaheseinad, korstnad, säilinud algupärase ruumistruktuuri osad ja interjööriosad.

Mälestise kirjeldus

1908.a. ehitatud kivist elamu ja ärihoone kõrge sokli ja poolkeldrikorruse ning katusekorrusega. Hoonel on madal poolkelpkatus, esifassaadi keskosal kergelt eenduv erkerimaht, selle kohal asunud fassaadiviil on hävinud. Soklikorruse osas on fassaadiviimistluses vastandatud tellis-puhasvuuk ja krohvipindu, põhikorruse ja katusekorruse osas on säilinud algupärane pritskrohvviimistlus ja avade vormistus, samuti avatäited. Hoone edela ja kaguküljel on madalamad hoonemahud. Sissepääs hoone põhikorrusele on hoone kaguküljelt, kust kivitrepp viib terrassile. Säilinud on algupärane puidust välisuks ülavalgmikuga. Kaguküljel on maakivist tugimüür keldriga, mille katus on kasutusel terrassina. Kirdeküljel on tugimüür. Hoonest ida-, kirde- ja põhja küljele jääb terass-aed, kus säilinud algupäraseid kujunduselemente. Loodeküljel on varasem majandushoov kahe kõrvalhoonega.

Mälestise ajalugu

Hoone on ehitatud 1908.aastal arhitekt Robert Pohlmanni projekti järgi tööstur E.Graeffi elamuks. Soklikorrusel asunud keldrid olid kasutusel õllelaona. 1925. aastal asus keldris Saku Õllevabriku A.S. õlleladu. 1920.aastate lõpul omandas kinnistu August Laisk, kes jätkas limonaadi ja kalja tootmist keldriruumides. 1928.a. tehti uus sissepääs Jaama tänavalt õuemajale ja 1930.a. teine sissepääs peahoone keldrikorruse loodeküljele. 1930. aastatel asus hoone teisel korrusel Eesti ohvitseride kasiino. Seal oli suur kaaruksega saal, teenijatuba, söögituba ja kaks kööki. Pärast II Maailmasõda limonaaditehas natsionaliseeriti. Hiljem anti hoone Tartu Konservitehasele, kes ehitas 1960. aastate lõpul hoone teisele korrusele korterid. Praegu on hoone tagastatud Laisk`ide pärijatele.