Mälestise nimi Kostivere mõisa park, 18.-20. saj

Menetleja: Harjumaa nõunik, Ly Renter

Piirkonna mõisapargi näide.

Mälestise kirjeldus

Park on mitmeosaline, asudes siiski suhteliselt väikesel (4,3 ha) territooriumil Jõelähtme jõe kaldal. Pargiala on majandushoonetest eraldatud teega ning jõega, ühele küljele jäävad karstivagumused. Esiväljakule sissesõit on kujundatud ringikujulise sõiduteena. Jalgtee suundub otse üle muruväljaku maja keskteljele. Muruväljakut katavad dekoratiivpõõsad, puudegrupid, lillepeenrad ja hekk. Esiväljaku kujunduses kohtame 18. sajandi II poole mõisaansamblile iseloomulikke planeeringuprintsiipe: külgedelt hoonestatud ümmargune muruväljak, keskteljel härrastemaja. Härrastemajast paremal asuval muruplatsil on pargiarhitektuuris suhteliselt haruldane kivist sammas draperiiga ülaosas, mis on püstitatud tõenäoliselt perekonnaliikmele.
19. sajandi lõpul oli mõisas ka köetav kasvuhoone ja viinapuumaja, kus talvitusid dekoratiivtaimed. Praegu on peahoone tagaküljel viljapuuaed. Edasi läheb pargiala üle metsapargiks, mida piirab karstivagumus ja graniitkividest astangulised kaldakindlustused. Pargi territooriumi piiravat jõge võibki pidada siinseks kõige olulisemaks kujundavaks elemendiks.
Dendroloogia: pargis domineerivad kodumaised liigid: jalakad, saared, vahtrad, tammed, sanglepad ja toomingad. Vähesel määral on ka pärnasid. Esiväljakul on rohkelt robiiniaid.

Mälestise asukoha kirjeldus

Kostivere mõisa park asub Narva maanteelt Raasikule suunduva maantee ääres piirnedes jõe ja riigiteega.

Park on rajatud 18. sajandi lõpul. Vabakujunduslik planeering 19. sajandi II poolest.

Kaitsevöönd on menetlemisel.