Mälestise nimi Vutlar koduse armulaua komplektile; Univer; 19.saj.; kartong, nahk, metall, siid

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna juhtivspetsialist, Eero Kangor

Kunst, Materjal, Metall, Nahk, Objekt, Sakraalese, Rituaalese, Armulauatarve.

Mälestise tunnus

Vutlar on iseloomulik näide 19. saj. lõpus ja 20. saj. algul valmistatud koduse armulaua komplekti hoiukarbist, milliseid on vähe säilinud. Mälestis moodustab osa kirikuriistade kogust.

Mälestise ajalugu

Vutlar kuulus algselt Narva soome-rootsi kogudusele; viidi 1944 Rootsi; anti üle Tallinna Rootsi-Mihkli kogudusele 26.09.2003.

Materjal: nahk, siid, metall, kartong.
Dateering: 19. sajand
Mõõtmed: pikkus ca 14,5 cm, ca Ø 6 cm.
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Spiraalmustriga kaunistatud metallist sulusel tekst: UNIVER D.R.P.ANG.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): vutlari pooled on ühenduse tugevdamiseks parandatud põhja alt kleeplindiga. Ühe vutlari poole otsaplaat kadunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Silindrikujuline vutlar on valmistatud kartongist, kaetud kunstnahaga; sangad on valmistatud nahast; sisemus vooderdatud sametiga. Avaneb pikisuunas. Sees eraldi kitsas vahe oblaatide toosile ja leivikule. Spiraalmustriga kaunistatud metallist sulusel tekst: UNIVER D.R.P.ANG. Koostas: Egle Tamm, kunstiajaloolane.