Mälestise nimi Mardi tuuleveski

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Tuulik, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Hollandi tüüpi puittuulik osaliselt säilinud sisseseadega. Põllumajandusliku tootmisajaloo sümbol.

Kirjeldus

Hollandi tüüpi neljakorruseline puidust tuuleveski on kaheksatahuline tüvipüramiidjas puidust sõrestikehitis, mis toetub soklikorruse maakivivundamendile. Puidust kandekonstruktsioon on saetud ja tahutud palkidest karkassehitis. Ülespoole koonduvad välisseinad on kahekihilised. Sisemine horisontaalne kattelaudis on väljast kaetud sindlitega. Katusekonstruktsioonid on hävinud. Ilmselt oli tuuleveski kaetud paadikujulise kübaraga. Tehnoloogilistest konstruktsioonidest on säilinud pehkinud kujul peavõll koos tiibade ja suure hammasratta riismetega, värkel, püstvõll ning mitmesugused tehnoloogiliste sõlmede katkendeid. Säilinud on ka alumine veskikivi.
Pärnu maakonnas on nimetatud tüüpi tuuleveski ainukesena säilinud.