Mälestise nimi Kostivere mõisa viinavabrik, 19.-20. saj

Menetleja: Praktikant, Johanna Toom

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Viinavabrik, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Mõisaansamblisse kuuluva majandushoone näide, millel on autentsena säilinud 19. sajandi II poolele iseloomulik välisilme, algupärased ehitukonstruktsioonid ja detailid.

Mälestise kirjeldus

Suur kivihoone, mille kõrge kolmekorruseline osa on laotud paekividest, madalam ühekordne osa maakividest. Viilkatus on kaetud eterniidiga, vihmaveesüsteem puudub. Hoone aknad on erineva kuju ja ruudujaotusega, avade ümbrus on laotud kaarjalt paekividest. I korrusel on 4-ruuduga ja 6-ruuduga aknad, II korrusel on 8-ruuduga aknad, III korrusel on ka 12-ruuduga aknaid. Hoonele annavad omapärase ilme kaks suurt, läbi kahe korruse ulatuvat akent. Kõrge paekivist korsten paikneb viinavabriku kõrval.

Viinavabrik paikneb Kostivere mõisa peahoonest kagus, Jõelähtme jõe ääres.

Mälestise ajalugu

Esimesed kirjalikud teated Harju- ja Virumaa külade kohta on Taani Hindamisraamatus 1241. aastast. Seal mainitakse ka Kostiveret (Kosteuere). Mõisa mainitakse esmakordselt ajaloo-allikates 1379. aastal, mil see koos vesiveskiga kuulus perekonnale Lechtis. Alates sellest on Kostivere mõisal olnud mitmeid erinevaid omanikke. 15.-16. sajandil oli mõis valdavalt Pirita kloostri omandiks. Pikemaajalisteks peremeesteks sai 18. sajandi keskpaiku Breverni suguvõsa, kelle valitsemisaega langes ka mõisasüdamiku väljaehitamine Peahoonega samaaegselt valmisid ka esiväljakut ümbritsevad majandushooned, milledele hiljem lisandusid veel mitu eemalpaiknevat majandushoonet sealhulgas viinavabrik, mis on ehitatud 19. sajandi lõpus.

Kaitsevöönd on menetlemisel.