Mälestise nimi Tiirimetsa palvemaja

Menetleja: Saaremaa nõunik, Keidi Saks

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Palvela, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Üks väheseid originaalkujul säilinud eestiaegseid funktsionalistlikke sakraalehitisi Eestis, millel on säilinud algne kasutusfunktsioon, piirkonna oluline hoone.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on kõrge viilkatusega puithoonega, mille lihtsast mahust kasvab välja sakraalsust lisav ristiga katusekõrgendik kus asub peasissepääs. Hoone tagumises otsas on kuuetahuline juurdeehitis. Vertikaallaudisega kaetud fassaadide ruudustatud lintaknad maja külgedel näitavad funktsionalismi jõudmisest ka sakraalarhitektuuri. Praegune eterniitkatus on varem kaetud puitlaastudega. Sisekujunduses on märkimisväärsed koonusekujulised sambad, mille kapiteelideks on ümarkuulid.

Mälestise asukoha kirjeldus

Tiirimetsa palvemaja asub Tiirimetsa külas, sõidutee ääres. Hoone ümbrus on hästi heakorrastatud, krunti piirab sobimatu võrkaed.

Mälestise ajalugu

1930. aastate konservatiivsuse taustal on 1935. a. ehitatud Tiirimetsa palvemaja kujundatud moodsas funktsionalistlikus stiilis. Kahjuks ei ole suudetud tuvastada autorit, kuid hoone arhitektuur reedab, et see on arhitekti töö. Hoone oli algselt ehitatud Anseküla abikirikuks (praegu kasutuses Tiirimetsa palvelana).

Kaitsevööndi piirid on esitatud lisas 1.