Mälestise nimi Laidunina tuletorn

Menetleja: Insener- nõunik, Üllar Alev

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Tuletorn, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Haruldane historitsistlikus stiilis originaalkujul säilinud tuletorn, olles oluline meresõidu ajaloo rajatis. Tuletorn omab märkimisväärset kultuuriturismi potentsiaali.

Kirjeldus

Tuletorni maakivist esimene korrus on kuusnurkse põhiplaaniga, ümara kujuga ülaosa on punasest tellisest. Tuletorni fassaad on kaunistavad dolomiitdetailidega: akna piirded ja ehiskarniis, mis toetub konsoolsetele kaartele. Ehitiskehandi sees on lagunenud betoonist keerdtrepp. Trepi kandekonstruktsioon on metallist, millele toetuvad betooni valatud tellisest astmed. Kohalike elanike jutu järgi olevat trepp lammutatud seetõttu, et lambad ei saks torni ronida. Tuletorni ümbruses on olnud 7 hoonet: kütuseladu, vahimaja, ait, saun, ülevaataja maja, kaevu maja, kelder. Kogu kompleks oli kunagi ümbritsetud kõrge plankaiaga. Abihoonetest on kõige paremini säilinud kelder, mis on tänaseks korda tehtud. Säilinud on kütusehoidla ja aida müürid, ülejäänud hoonetest on järel vaid vundamendid.

Asukoha kirjeldus

Tuletorn asub Asva külas, Kahtla laiul mere ääres. Koht on raskesti ligipääsetav, läheduses puudub asus ja tee on halvas olukorras. Tuletorni ümber on osaliselt säilinud abihoonete varemed.

Ajalugu

Historitsistlikus stiilis tuletorn on ehitatud tüüpprojekti järgi 1906. aastal. Kuid see ei ole tuletornina funktsioneerinud. Ehitis on antud rendile MTÜ Laidunina Tuletorni Ühingule, kes restaureerivad tuletorni ja korrastavad hoonetekompleksi kultuuriturismi ja puhkekohaks. Kavas on hakata korraldama looduslähedasi ettevõtmisi ja kultuuriüritusi.

Mälestise kaitsevööndi piirid on tähistatud lisas 1.