Mälestise nimi Võiküla munakivitee

Ehitised, Ehitiste liigid, Rajatis, Tee, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Kõrvalises kohas hästi säilinud, üks vähestest munakiviteedest Saaremaal.

Kirjeldus

Tegemist on tüüpilise munakiviteega, mis on aktiivses kasutuses. Sellel on emotsionaalne väärtus, võimalik turismiobjekt. Tee säilitamine võib sattuda ohtu Muhu ja mandri vahelise püsiühenduse rajamisel.

Asukoha kirjeldus

Vahetult enne Kuivastu sadamat suurelt maanteelt alguse saav sirge munakivitee (3 km, tee kogulaius 8m) viib Võikülasse ja sealt edasi, tehes täisnurkse pöörde, Järve suurtükipatarei kaitsevallideni (2 km).

Ajalugu

Munakivitee on ehitatud vahetult enne I Maailmasõda relvastuse transportimiseks. See on osa Peterburi kaitsepositsioonide Väinamere positsioonist (Monzunskaja pozitsija). Kaitsevallide nelja muldkeha katab betoonplaati. Neist kohtadest hoiti Suurt Väina tule all. Kohalike elanike jutu järgi olevat tehtud vaid üks pauk ja siis olevat sakalased ära läinud.

Kaitsevööndi piirid on tähistatud lisas 1.