Mälestise nimi Elamu Hannuse tn 4

Menetleja: Insener- nõunik, Üllar Alev

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Huvitava arhitektuuri ja ehituslooga originaalsena säilinud puithoone, mis ilmestab alevi miljööd.

Kirjeldus

Huvitava eklektilise ilmega kahekordne plekk-katusega puithoone on ilmselt ehitatud ilma projektita. Fassaadilahendus on sümmeetriline, teisel korrusel eenduvad kolm kolmetahulist väljaastet, millel on akende ülaosa diagonaalselt ruudustatud. Esi- ja otsafassaadidel on säilinud originaalsed ukse- ja aknaavad Palkseinu katavad erinevad lauad, alumisel korrusel horisontaalne laudis, ülemisel vertikaalne. Originaalne tundub olevat keskmise soonega ookriga värvitud laudis. Tagakülge on rohkem ümber ehitatud. Elamu on säilinud originaalkujul.

Asukoha kirjeldus

Elamu asub Kihelkonna alevikus, kiriku lähedal ajaloolise miljööga alal. Kasutatakse nelja pere korterelamuna. Krunti on tänava ääres piiranud ilmselt paekiviaed, mille jäänused on nähtavad. Hoonet ümbritsevat miljööd täiendavad sireli põõsad ja kaks põlispuud maja ees.

Ajalugu

Elamu on uue elulaadi esindaja ― ametimehe maja aastatest 1930―1932. Majaelaniku jutu järgi ehitas maja kurttumm kingsepp, tema lesk abiellus hiljem tumma rätsepaga. See oli algselt ühepere elamu, mille alumisel korrusel olid töötoad, ülemine korrus on hiljem kasutusele võetud.

Kaitsevöönd on tähistatud lisa 1 skeemil.