Mälestise nimi Tagavere algkooli hoone
Ehitisregistri ehitis Tagavere seltsimaja (106018878)

Menetleja: Sisestaja, Triinu Hein

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Üks väheseid tervikliku lahendusega traditsionalistlikus stiilis originaalkujul säilinud koolihooneid Saaremaal, millel on säilinud algne funktsioon.

Mälestise kirjeldus

Ühekordse kõrge plekist kelpkatusega puidust hoone sümmeetrilise lahendusega fassaade kujundavad originaalkujul säilinud suured ruudustatud aknad ja värvitud horisontaallaudis. Peauks ja katuse uukide aknad on uuendatud. Koolimaja siseviimistlust on klassiruumides uuendatud. Koridoris on säilinud algne laudpõrand, lagi ja uksed. Säilinud on originaalne puittrepp ja trepikoja seintel poolel kõrgusel puitvooderdis. Hoone otsafassaadile on juurde ehitatud metallist evakuatsiooni trepp ja mittesobiv kivist juurdeehitis.

Mälestise asukoha kirjeldus

Tagavere algkooli hoone asub Tagavere külas, mis paikneb vahetult Kuivastu mnt ääres. Koolimaja ümbritsev suur krunt on hästi heakorrastatud.

Mälestise ajalugu

Algkooli hoone on ehitatud 1934. a. traditsionalistlikus stiilis, olles sellisena hästi säilinud algupärase arhitektuuriga koolihoone näide Saaremaal.

Kaitsevööndi piirid on tähistatud lisas 1.