Mälestise nimi Sõmera klubihoone ja interjöör Kärla alevikus Ohaka tn 1

Menetleja: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Rita Peirumaa

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Klubihoone, Kultuurimaja, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Mälestise tunnus

Terviklikult säilinud originaalse välise ja siselahendusega stalinistlikus stiilis klubihoone on üks selle stiili silmapaistvamatest näidetest Eestis.

Mälestise kirjeldus

Kahekordne sümmeetrilise lahendusega krohvitud kivihoone on kaetud madalakaldelise plekist katusega. Hästi proportsioneeritud pikk hoonemaht on nii otstes kui külgedel tagasiastetega liigendatud. Hoone fassaade kujundavad klassikalised kujunduselemendid (stukk-karniisid, pilastrid, kaarniššid, viiluväljas bareljeefid, tammepuust uksed). Põhikorrusel paiknevad järjestikku esik, riietehoid, fuajee ja avar 500-kohaline saal. Teisel korrusel on saali õhuruumi ümber kabinetid. Algne ruumilahendus ja sisekujunduselemendid on säilinud. Asendatud on vaid mõned parkett põrandad. Enamus uksi ja aknaid on originaalsed. Erilist tähelepanu väärivad esiku, garderoobi ja fuajeede sisekujundus, kus on säilinud tugisambad, sisetrepid ja nende piirded ning lihtsa ja soliidse tammepuidust kujundusega detailid (peeglid, garderoobi letid, seinte ja postide paneelid jm). Ka enamus originaalseid peegelvõlvide, stukk-karniiside ning laerosettidega lagesid on säilinud. Kui maja sisekujundus on üldiselt vaoshoitud, siis klubi saali kujundus on detaili- ja värvirohke, eriti lagi. Ornamentaalset laepinda ääristab maaling. Lagi läheb kaarjalt üle seintele lõppedes karniisiga. Keset lage on võimas klaasist originaalne lühter. Seinte kujundus on laega võrreldes üsna tagasihoidlik (lihtsad pilastrid). Lava ava ääristab stukkdekoor. Saali kaldpõrand on laudisest. Kogu stalinistlikus kujunduses on nähtav sulaaja modernistlik liberaalsus. Uudsema siselahendusega on palvela (sisearh. V. Liiv, 2003).

Mälestise asukoha kirjeldus

Sõmera klubihoone asub Sõmera Hooldekodu territooriumil, olles sissesõiduteel üks pilkupüüdvamaid ehitisi. Sõmera hoonetekompleksi kuuluvad veel söökla, kauplus, haigla, endised kasarmud (kivist ja puidust), väikesed elumajad (Soome majad). Nende hoonete arhitektuur on tagasihoidlik Kuna algse sõjaväelinnaku planeeringut ei ole olnud võimalik leida, on raske hinnata praeguse olukorra vastavaust algideele. Kohati on tunda ajastule iseloomulikku plaanisümmeetriat, kuid samas tundub hoones olevat kaootiline. Kogu territoorium on väga hästi hooldatud ja haljastatud.

Mälestise ajalugu

Sõmera klubihoone esindab stalinistliku perioodi arhitektuuri. Hoone projekt on koostatud 1957. a. (Vojenmorprojekt N 28, projekti autorid Kuznetsov, Alijeva). Algselt ohvitseride klubiks ehitatud hoone valmis 1961.aaastal. Samast aastast alates läks maja kopsutuberkoloosi sanatooriumi kasutusse. 1976. aastast on hoone Sõmera Hooldekodu valduses, kes kasutab seda kontorina ja kultuuriürituste läbiviimiskohana. Majas on teenindusruumid ja palvela.

Lisa 1 on tähistatud mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid.

- Kärla volikogu küsib klubi ja hooldekogu vallale

- Kärla loobus Sõmera klubist

Saarte Hääl 14.06.2014, Kertu Kalmuse artikkel "Sõmera klubihoone ootab uut omanikku"
Saarte Hääl 11.02.2015, Raul Vinni "Arhitekt ostis Sõmera klubi ja läheb sinna elama"
uudised.err.ee 23.02.2015, Margus Muld "Mees rajab Saaremaal vanasse 1600 ruutmeetrisesse kultuurihoonesse oma kodu"