Mälestise nimi Hauaplaadi fragment kahe ristiga

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Üks vanimaid raidkivikunsti näiteid Eestis.
Muinsuskaitse alla võetud kui Eesti vanimaid ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega raidkiviteoseid keskajast, arvatavasti 13. sajandist

Mõõtmed: Kõrgus 88 cm, keskmine laius 81 cm.
Asukoht: Kirikuaias 31,5 m kaugusel kiriku loodenurgast loode suunal kiviaia ääres.
Seisund: Vasakpoolse risti ülemine haar hävinenud, kivi kulunud, ristid raskesti loetavad. H. Kjellin on oletanud, et plaat kattis lapse- või kaksikhauda ning dateerinud selle 14. sajandisse.

Eksponeeritud kirikuaias varikatuse all (koos hauaplaatidega reg. nr. 6242 ja 27324)

Ajalugu

Trapetsplaatide levikuajaks Euroopas peetakse perioodi 7.-14. sajandi alguseni. Nende massilise kasutuse aeg langeb 11.-13. sajandisse.

Kirjandus

H. Kjellin. Die Kirche zu Karris. Lund, 1928. lk. 10: Bei Gelegenheit der Untersuchung der Kirchhofsmauer i. J. 1924 glükte es mir, in ihrem nördlichen Teile weitere zwei Grabsteine aus dem Mittelalter, recht versteckt in derselben und bisher nicht bekannt, zu entdecken. Beide sind aus Kalkstein. Dem einen ist die eine untere Ecke abgeschlagen, sonst ist er nahezu quadratisch und mit zwei neben einander befindlichen gleicharmigen Kreuzen in Relief geziert. Aus der Form und der geringen Länge (93 cm) des Steines sollte man schliessen, dass er ein Kindergrab, vielleicht ein Doppelgrab bedeckte, zumal er mit zwei parallel gestellten Kreuzen verziert ist

Materjal: dolomiit.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 13. sajand (?)
Mõõtmed: pikkus ca 88 cm, keskmine laius 81 cm, paksus max ca 25 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tugevasti kulunud, murenenud, samblikku
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): H. Kjellini andmeil (1928) asus kirikust põhjas piirdemüüris, ta oletas, et algselt võis plaat katta lapse- või kaksikhauda. Kuni varikatuse alla paigaldamiseni asus kirikuaias, kirikust loodes kiviaia ääres