Mälestise nimi Haldushoone Kuivastu mnt 35 maht ja fassaadid
Ehitisregistri ehitis internaatkool (106013445)

Menetleja: Muinsuskaitseameti Hiiu maakonna vaneminspektor, Dan Lukas

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Keskusekompleks, Haldushoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Administratiivhoone, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Mälestise tunnus

Hästi säilinud mahu ja fassaadikujundusega nn stalinistliku arhitektuuri näide, mis on Orissaare keskväljaku ansambli oluline hoone.

Mälestise kirjeldus

Haldushoone on ehitatud 1955. aastal nn stalinistlikus stiilis endiseks Orissaare Rajooni Täitevkomitee hooneks (arh. K. Aarman). Selles asub täna Orissaare Internaatkool. Kolmekordne kivihoone on säilinud oma algses mahus ja kaetud madala kelpkatusega. Hoone põhiplaan on u-kujuline, nelinurksele põhimahule liituvad tagaküljes kaks juurdeehitist. Sümmeetrilise lahendusega ning regulaarse avade paigutusega krohvitud fassaadid on kujundatud pilastrite ja stukkornamentidega. Hoone peafassaadi ees on esinduslikult trepp ja pandused, mida ääristab dolomiidist kujundatud piire. Maja sees on tehtud kapitaalne remont, mistõttu algset sisekujundust ja viimistlust ei säilinud.

Mälestise asukoha kirjeldus

Hoone asub Orissaare aleviku 1950. aastatel rajatud keskväljaku ühes ääres, selle tsentraalteljel, kujundades oluliselt keskuse ilmet.

Mälestise ajalugu

Keskväljak koos selleni viiva pärnaalleega on rajatud 1950. aastal osana Orissaare rajooni halduskeskuse planeeringust. Ansamblituumikusse kuuluv haldushoone on ehitatud 1955. aastal arhitekt Harald Armani (1910-1965) projekti järgi rajooni täitevkomitee hooneks. 1998. kuni 2008. aastani tegutses hoones Orissaare Internaatkool, misjärel on hoone eraomanduses. Fassaadid restaureeriti 2011. aastal.

Kaitsevööndi piirid on tähistatud lisas 1.