Mälestise nimi Ikoon "Kristuse ristilt mahavõtmine ja haudapanemine", 20.saj. I veerand (tempera, puit)
Mälestise vana number k-5

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Viive Leitsar

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Ikoon.

Kunstiväärtuslik näide vene traditsioonilisest ikoonimaalist.

Restaureerimise aruanne. Tallinn 2013 (MKA arhiivis).

Materjal: puit, tempera.
Tehnika: temperamaal.
Dateering: 20. saj I pool
Mõõtmed: 35 x 30 x 2,6 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): maalitehnilise võttestiku järgi võiks atribueerida M. Solntsevile, seega dateering võiks olla 20. saj I pool. Ikoon kuulub Kristuse kannatusloosse, mis kajastab viimaseid sündmusi tema maisest elust. Ikooni pind on jaotatud horisontaalselt kahte ossa: ülemisel on kujutatud Kristuse ristilt võtmise ja alumisel poolel taganutmise stseeni. Ristilt mahavõtmine: kristuse kaardus keha hoiab valge lina, mille otsad ulatuvad risti kummalegi poole põikpuule; taustaks Jeruusalemma müür ja tornikesed. Taganutmine: Kristus lebab mähituna ja seotuna valgel linal, mille otsi hoitakse tema peatsis ja jalutsis.